Intrebari frecvente

Ce este bratca?

Bratca este un termen folosit in anumite regiuni ale tarii pentru caramida aparenta.


Exista pericolul dezlipirii de pe fatada?

NU, daca placarea este executata cu atentie, se respecta etapele placarii si se folosesc materialele indicate de producator. 


Pot placa soclul cu caramida aparenta klinker?

DA! Caramida aparenta este destinata placarii fatadelor in special. Deci rezista foarte bine solicitarilor exterioare. De aceea se pot placa socluri, portiuni de fatada, ancadramente arhitecturale etc. Doar in cazul existentei igrasiei nu recomandam aplicarea klinkerului pe soclu.


Pot fi aplicate pe sistem termoizolant?

DA! Se poate aplica peste tencuiala minerala termoizolanta THERMO-SIM sau se poate aplica peste sistemul clasic de termoizolatie folosit in Romania.  Pentru montajul pe termosistem trebuie doar sa instalati in mod corespunzator termosistemul (vezi aici)


Pot aparea probleme cu umiditatea interna?

NU! Datorita asemanarii cu placarile smaltuite s-a raspandit teoria ca nici klinkerul nu permite respiratia peretelui. Sunt cel putin 3 argumente care contrazic aceasta teorie:
    a) placa klinker are coeficientul de difuziune a umezelii 50-80, pe cand in cazul gresiei si faiantei acesta este practic infinit
    b) 
rosturile reprezinta practic 15-20% din suprafata totala placata, iar mortarul klinker are coeficientul de difuziune a umezelii 3-5 asa ca difuzia este permisa
    c) 
grosimea adezivului este doar de 3mm si astfel nu constituie o bariera impotriva vaporilor
Un alt argument este istoric. Experienta de peste 30 de ani din Germania, unde se produc si se placheaza anual 3 milioane m2, arata ca placarea cu caramizi aparente klinker este deosebit de stabila, sigura si fara probleme.


E obigatorie rostuirea?

DA! Adezivii nu sunt proiectati sa reziste la umezeala, inghet-dezghet si temperaturi mari si rosturile le ofera protectie. Placarilor nerostuite nu li se ofera garantie.
Rosturile au si rol estetic. Aspectul rugos a rostului din mortar klinker contribuie la asemanarea placarii klinker cu un zid de caramida.


Trebuie protejate fatadele placate cu caramida aparenta klinker?

NU! Suprafata klinkerului este compacta si astfel murdaria nu adera la suprafata. De asemenea datorita absorbtiei reduse de apa rezistenta la inghet-dezghet este nelimitata. De aceea nu e necesara protejarea cu ulei de in sau ulei klinker, acestea favorizand dupa aplicare depunerea murdariei. Folosirea acestor uleiuri este justificata doar in cazul materialelor de calitate mai slaba sau care nu sunt pentru exterior. In cazul klinkerului deterioreaza aspectul acestuia.
Totusi in orase foarte poluate se pot folosi, pentru protejarea pervazelor si elementelor ornamentale, solutii hidrofuge care nu permit depunerea impuritatilor si ajuta la curatarea mai usoara a murdariei din poluare.
De asemenea se poate aplica solutie anti-grafitti pentru protectia fatadei.


Inscrieti-va la newsletter pentru a primi noutati si oferte prin e-mail!

2016 © Kromston - Toate drepturile rezervate